آلودگی امواج الکترومغناطیس
آلودگی امواج الکترومغناطیس چیست؟
امروزه بشر در میان آلاینده های متنوعی غوطه ور شده است که محیط زیست پیرامون او را دچار دگرگونی نموده است. این دگرگونی های جدید در روند اکولوژیکی مجودات زنده اختلال ایجاد کرده است. یکی از مهمترین آلاینده های زیست محیطی امواج الکترومغناطیسی است که به آن اصطلاحا "آلودگی امواج الکترومغناطیسی" گفته می شود.
اصطلاح آلودگی امواج الکترومغناطیس به تمام میدان های الکترومغناطیسی مصنوعی تولید شده در محیط زیست اشاره می کند که انسان و محیط پیرامونش با آن مواجه خواهند شد. آلودگی امواج الکترومغناطیسی به عنوان تابش غیر یونیزان طبقه بندی می شود. این به این معنی است که بر خلاف اشعه یونیزان مانند اشعه ایکس، گاما و … امواج الکترومغناطیس (منظور از امواج الکترومغناطیسی دراین متن بازه 0 تا 300 گیگاهرتز است) انرژی لازم برای یون سازی در بافت بیولوژیک را نخواهند داشت. آلودگی امواج الکترومغناطیسی شامل موارد زیر است:
- میدان های الکتریکی و مغناطیسی با فرکانس پایین
- میدان های الکترومغناطیسی با فرکانس بالا
میدان های الکتریکی و مغناطیسی در محدوده فرکانس پایین زمانی ایجاد می شود که انرژی الکتریکی در لوازم خانگی مورد مصرف قرار می گیرد. میدان های الکترومغناطیس با فرکانس بالا توسط زیرساخت های ارتباطی بی سیم، تلفن های همراه هوشمند، تلفن های بی سیم،کنسول های بازی، گجت های پوشیدنی بی سیم، مودم Wi-Fi و یا مانیتورهای نوزاد تولید می شود. مایکروویو ها در آشپزخانه نیز از میدان الکترومغناطیسی فرکانس بالا برای گرم کردن غذا استفاده می کنند. بسیاری از کودکان و نوجوانان از گوشی های هوشمند، تبلت ها و لپ تاپ در تمام طول روز استفاده می کنند. طبق آخرین آمار بیش از 7.3 میلیارد تلفن همراه و تلفن های هوشمند در حال حاضر در سراسر جهان استفاده می شود و این تعداد همچنان هم در حال افزایش است. خانه های هوشمندی که توسط لوازم خانگی های هوشمند امروزی تجهیز می شوند نیز به افزایش آلودگی امواج الکترومغناطیسی کمک می کنند. روند افزایش مواجهه با امواج الکترومغناطیسی در وسایل نقلیه نیز در حال افزایش است. علاوه بر امواج بلوتوث، GPS، گرم کن صندلی و داده های در حال انتقال تلفن همراه، استفاده آینده از اتومبیل های الکتریکی به علت موتور الکتریکی و باتری آن، باعث افزایش تعداد نفراتی که در معرض این آلودگی قرار می گیرند خواهد شد.
دلیل اهمیت آلودگی امواج الکترومغناطیس چیست؟
انسان موجودی الکترومغناطیسی است. این به معنای آن است که فرایند های فیزیولوژیکی بدن او از طریق انتقال سیگنال های الکتریکی و مغناطیسی صورت می گیرد. بشرهمواره در مواجه با امواج الکترومغناطیسی طبیعی موجود در سطح زمین قرار داشته است. با پیشرفت فناوری های ارتباطی و صنایع منابع انتشار امواج الکترومغناطیسی ساخت دست بشر به صورت روز افزون افزایش یافت. با توجه به سرعت دیجیتالی شدن و گسترش شبکه های برق، قرار گرفتن در معرض آلودگی الکترومغناطیسی به طور مداوم رو به افزایش است. فرایندهای بیولوژیک بدن انسان از طریق ارسال سیگنال های الکترومغناطیسی کوچک صورت می گیرد، لذا مواجهه با امواج الکترومغناطیسی خارجی می تواند بر این سیگنال ها تاثیرگذار بوده و عملکرد فیزیولوژیکی بدن را دچار اختلال نماید.
عوارضی که می تواند مطابق نتایج مطالعات پژوهشگران در اثر مواجهه طولانی مدت با امواج الکترومغناطیسی ایجاد شود به شرح زیر است:
- افزایش دمای بدن
- افزایش ضربان قلب، تپش قلب و تشدید گردش خون
- ضعف و خستگی و تار شدن دید چشم و آب مروارید زودرس
- حالت تهوع سوزش پوست بالاخص در منطقه آهیانه (پاریتال) سر
- تاثیر بر سیستم اعصاب و روان
- رابطه امواج و ضوایع تومورال
- احساس ناخوشی و کسالت عمومی؛ تحملناپذیری و تندخوئی
- سرگیجه و سردرد، وزوز گوش
- بیخوابی و بدخوابی و خواب آلودگی هنگام کار
- اختلال در سیستم های عصبی عضلانی (نوروماسکولار)
- کاهش قدرت یادگیری و افت تحصیلی
- کاهش حافظه بالاخص حافظه کوتاهمدت
- کاهش قدرت جنسی و اختلال در باروری
- تغییر شکل پروتئینهای خون
ضرورت حفاظت در برابر آلودگی الکترومغناطیس
بطوریکه امروزه اثرات میدان های الکترومغناطیسی با عنوان آلودگی الکترومغناطیسی مورد توجه قرار گرفته است. از اینرو، ضرورت حمایت از سلامت افراد بویژه کودکان و زنان باردار و لزوم حفاظت از سلامت مغز انسان های نسل های آینده در برابر تابش مستقیم امواج الکترومغناطیسی، بویژه امواج ناشی از سیستم های ارتباطاتی بیسیم و تلفن همراه، بیش از پیش احساس می گردد. بنابراین بر همگان واجب است تا در برابر جامعه خود و حوادث آن احساس مسئولیت نمایند. همچنین بایستی والدین از تشعشعاتی که فرزندان آن ها را در خانه و مدرسه و در زمان استفاده از گوشی های تلفن همراه و از محیط اطراف خود دریافت میکنند و سلامتی آن ها را در معرض خطر قرار می دهند، مطلع باشند.
اندازه گیری آلودگی امواج الکترومغناطیس ساختمان
ارزیابی شدت آلودگی امواج الکترومغناطیس موجود در ساختمان ها لازم است از طریق کارشناسان این حوزه مورد ارزیابی قرار گیرد.کارشناسان با استفاده از دستگاه های اندازه گیری دقیق ابتدا شدت آلودگی امواج الکترومغناطیس موجود در محیط را ارزیابی می کنند. سپسس با تعیین جهت و منبع آلودگی امواج الکترومغناطیسی راه حل های مناسبی را جهت کاهش سطوح امواج ارائه می نمایند. اولین مرحله اصلاح سبک زندگی و مدیریت منابع شخصی و داخل ساختمان است. برای اطلاعات بیشتر اینجا کلیک کنید.
ابزارهای الکترونیکی شخصی و لوازم خانگی آلودگی امواج الکترومغناطیس قابل توجهی را ایجاد می کنند.
در مرحله بعد ممکن است اقداماتی جهت ایزوله سازی ساختمان در برابر منابع انتشار امواج موجود در خارج از ساختمان صورت گیرد. ایمن سازی ساختمان مانع از نفوذ آلودگی امواج الکترومغناطیس به ساختمان می شود.
لزوما ارزیابی آلودگی امواج الکترومغناطیس به منازل ختم نمی شود. مراکز بهداشتی و درمانی، بیمارستانها، مراکز اقامتی و تفریحی، هتل ها، مراکز آموزشی، ساختمان های اداری و … نیز می توانند در معرض آلودگی امواج الکرومغناطیس واقع شوند.
برای کسب اطلاعات بیشتر به اینجا مراجعه نمایید.